Atletico Madrid vinner inledande Europa League-trofé - bryter Fulham hjärtan

Antonio Lopez Atletico Madrid 2009/10

Atletico Madrid 2 - 1 Fulham (AET) (FT 1-1)

Atletico Madrid vann den inledande Europa League på torsdag kväll med en klassvisning, men ett modigt motstånd från Fulham. Eftersom lagen var inlåsta på heltid såg spelet ut att vara på kurs för att gå till straff, eftersom 25 minuter extra tid inte heller kunde skilja sig åt lagen. Sedan slog Diego Forlan igen för andra gången i matchen för att vinna matchen för Atletico och bryta Fulham hjärtan.

Det hade alltid varit ett saga för South London-sidan. Ingen hade någonsin realistiskt förväntat sig att de skulle ta sig så långt, lyckas inte lyfta en europeisk trofé för första gången i sin historia. Och vid sista visselpipan, sagan var över, det var Atletico Madrid som skulle etsas som förnamn på Europa League Trophy.

Diego Forlan hade öppnat poängen för den spanska sidan på 32 minuter, och det var ett defensivt fel som ledde till målet. Först gav Paul Konchesky bort besittning och Antonio Reyes startade ett drag som Fulham inte lyckades stänga, en nära avslutning från Forlan satte Atletico 1-0 fram. Fulham låg inte länge, och minuter senare bröt Zamora igenom Atletico bakvakt. Atletico lyckades inte rensa faran och Zoltan Gera skapade ett nära skott för Simon Davies som volleyade in i Atleticos nät för utjämnaren.

I halvtid var poäng 1-1, och ytterligare 45 minuter av all attack från Atletico såg dem dominerar besittning och utsträckte sin klass, men gjorde aldrig det viktiga genombrottet. Fulham försvarade modigt men hotade sällan motattacken, och när spelet fortsatte började visa tecken på trötthet.

Så extra tid det skulle vara, och följde samma mönster under första halvlek och 10 minuter in i den andra. Bara i 5 minuter längre skulle det ha varit en straffspark, men då tog Agüero upp bollen till vänster. Ett litet litet drag och en trådboll till Forlán som befann sig omärkt och i rymden mitt i straffområdet. En fräck flick, en svag avböjning, Schwarzer slogs och matchen vann för Atletico. Drömmen för Fulham och den magnifika manager Roy Hodgson.

Atletico lyftte pokalen, och det var välförtjänt när allt var sagt och gjort. För det var ingen tvekan om att de var det bättre laget.