F1 Feeder Series - GP2
GP2-serien började 2005, efter att Formel 3000 försvann. Det är en matarserie för formel 1, vilket betyder att den följer en del av kalendern, och förarna gör ofta steget upp till F1. Begreppet GP2 kom från ett samarbete mellan Bernie Ecclestone och Flavio Briatore. GP2 är en enda chassieserie, vilket innebär att chassi, motorer och däck är lika, och det är därför lätt att upptäcka verklig körtalang.

Hittills har alla GP2-mästare gjort övergången till formel 1: 2005 vann Nico Rosberg och han är nu med Williams. År 2006 tog Lewis Hamilton GP2-titeln och kämpar nu också för F1-kronan. 2007 var Timo Glock GP2-mästare, och han kör nu för Williams. Också anmärkningsvärt, alla löpare upp blev Renault testförare, med Kovalainen och Piquet båda gör hopp till heltid tävlingsförare för laget.

Även om serien följer mycket av F1-kalendern, för att utnyttja de anläggningar som redan är inställda för racing, är formatet på helgen för GP2 mycket annorlunda. Fredagar har två sessioner, en är en 30 minuters övning, den andra en 30 minuters kvalificering. Den kvalificerade ordern är för det första loppet på lördag, funktionsloppet. Det är 180 kilometer och har ett obligatoriskt gropstopp, där två däck måste bytas. Resultatet av funktionstävlingen utgör rutnätet för söndagens sprintrace, även om de 8 bästa är omvända. Söndagens lopp är 120 kilometer.

Poängsystemet delar likheter med F1, men är något annorlunda. Det finns två poäng för polposition på en fredag. Feature-loppet har samma topp 8-poäng som F1. Sprint-loppet belönar endast de 6 bästa efterbehandlarna, med 6 poäng till 1. Det finns också en poäng tillgänglig för det snabbaste varvet i varje lopp.

Personligen tittar jag inte på GP2-racing. Det finns mycket mer action än i Formel 1, men jag är inte ett stort fan av singelspec-serien. Det är dock alltid värt att hålla ett öga på handlingen och vinnare av GP2-lopp, eftersom de vanligtvis är framtidens Formel 1-drivrutiner.

Video Instruktioner: What Exactly Is A Feeder Series? (April 2024).